top of page

Endodonti

-tedaviler

image.png

Tek Tıkla Hızlıca Randevu Oluştur

Endodonti, diÅŸin iç dokuları, patolojileri ve tedavileri ile ilgilenen bir diÅŸ hekimliÄŸi dalıdır. Bu dokular veya diÅŸ kökünü çevreleyen dokular, çürük ya da travma nedeniyle hasar gördüÄŸünde endodontik tedavi, büyük oranda diÅŸi kurtarır. Halk arasında diÅŸ siniri olarak bilinen diÅŸlerin içinde bulunan diÅŸ pulpası, aslında atardamarlar, damarlar, sinir uçları ve baÄŸ hücrelerinden oluÅŸan oldukça özel bir dokudur. GeliÅŸim çağında bu doku, diÅŸin kalsifiye destek yapısını (dentin) oluÅŸturma iÅŸlevine sahiptir. YetiÅŸkinlerde geliÅŸim tamamlandığında artık incelen pulpa, soÄŸuk, sıcak ve çürüklere duyarlılık, dentinin tamir ve hidrasyonunda görev alır. En sık görüleni diÅŸ çürüÄŸü gibi patolojiler pulpa saÄŸlığını bozan çeÅŸitli patolojik durumlara yol açabilir; diÅŸte bulunan mikroorganizmaların etkisiyle diÅŸin sert dokularının ilerleyici dekalsifikasyonu ve yıkımına neden olabilir. Bu sorun hızlı bir ÅŸekilde tedavi edilmezse çürüÄŸün oluÅŸturduÄŸu boÅŸluk geniÅŸler, derinleÅŸir ve pulpaya kadar uzanır. Bu aÅŸamaya gelindiÄŸinde diÅŸin, çekimden uzak tutulmasını saÄŸlayan, konservatif bir tedavi olan endodontik tedavi (kanal tedavisi) devreye girer. Genel olarak endodonti, pulpa enfeksiyonu ve nekrozunun yol açtığı aÄŸrılı ve çevre dokuları enflamasyonlu diÅŸleri korumayı amaçlar.

Endodontik Tedaviye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

DiÅŸin pulpa bölümü iltihaplandığı zaman endodontik tedavi gereklidir. Pulpa iltihabı, bir dizi nedenden kaynaklanabilir. Bunun ana nedeni, ağızda bulunan bakterilerin neden olduÄŸu enfeksiyondur. DiÅŸ minesi, bakterilere karşı dayanıklı olduÄŸu için bunlar, normal ÅŸartlarda diÅŸin pulpasına  ulaÅŸamazlar. Ancak, minede herhangi bir hasar varsa diÅŸin pulpasına doÄŸru geçebilirler. Derin çürükler ve diÅŸ kırıklarında da durum böyledir. Bakteriler, diÅŸin pulpasına ulaÅŸtığında iltihaplanmaya ve ardından pulpa nekrozuna neden olurlar. Pulpa öldüÄŸünde bu bakteriler, kemiÄŸe ulaÅŸarak enfeksiyona (apse) yol açarlar.

Endodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Endodontik tedavi veya kanal tedavisinin amacı, diÅŸin hem kronunda hem de köklerinde bulunan pulpayı son nesil özel aletler yardımıyla tamamen çıkarmak ve yeterli tedavi sonrasında çıkarılan dokuyu uygun dolgu malzemesi ile deÄŸiÅŸtirmektir. GeçmiÅŸ dönemlerde kanal tedavisinin kesin sonucunu öngörmek kolay deÄŸildi; çok sayıda radyografik test ve klinisyenin hassasiyeti gerekiyordu. Ancak günümüzdeki teknoloji, bu iÅŸlemleri büyük ölçüde kolaylaÅŸtıran önemli araçları hizmete sundu. Artık bu tedavi, daha öngörülebilir, basit ve güvenlidir. Kanal tedavisinde tüm diÅŸ pulpası çıkarılır, kanallar özel solüsyonlarla temizlenir ve kanallar, tüm uzunlukları boyunca üç boyutlu bir ÅŸekilde doldurulur. Daha sonra yapılması gereken asıl diÅŸin restorasyonudur. Kanal tedavili diÅŸin restorasyonu için lezyonun oluÅŸturduÄŸu doku kaybına baÄŸlı olarak dolgu, inley veya protetik kuron tercih edilerek iÅŸlev de geri kazandırılır. Bu nedenle endodontik tedavi, doÄŸal gülümsemenin kazanılmasına, çiÄŸneme fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur ve daha invaziv veya pahalı tedavilere baÅŸvurma zorunluluÄŸunu ortadan kaldırır. DoÄŸru uygulanan tedavi, tedavi edilen diÅŸin ömür boyu bile diÄŸer doÄŸal diÅŸler gibi kalmasını saÄŸlayabilir.

Kanal Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi sayesinde aÄŸrı kontrol altına alınır. Terapiden sonra subjektif olarak çok az seviyede rahatsız edici olabilen bir aÄŸrı olabilir. Ancak, yaygın bir analjezik ile bu durum da kolayca kontrol edilebilir. Nadiren, özellikle enfekte olmuÅŸ diÅŸ köklerinde, bakterilerin kökleri çevreleyen kemiÄŸe geçiÅŸi nedeniyle aÄŸrılı ve ÅŸiÅŸlikli bir apse geliÅŸebilir. Bu komplikasyonların baÅŸlaması, devam eden tedavinin baÅŸarısını mutlaka etkilemez.

bottom of page